Ostatnia aktualizacja 25 listopada 2025
Kolumbia to muzyka, zielone wzgórza, uśmiechnięci ludzie… i kawa, która podbiła świat. Ten południowoamerykański kraj ma idealne warunki, by uprawiać najlepszą arabikę – łagodny klimat, wulkaniczne gleby i zbocza Andów na wysokości od 1200 do 1800 m n.p.m. Nic dziwnego, że właśnie tutaj powstał słynny Trójkąt Kawowy (Eje Cafetero), wpisany na listę UNESCO. Jeśli planujesz podróż do Kolumbii, odwiedzenie tego regionu to absolutny obowiązek.
Kraina kawy – Quindío, Risaralda i Caldas
Trójkąt Kawowy tworzą trzy departamenty: Quindío, Risaralda i Caldas. To tutaj rozciągają się malownicze wzgórza porośnięte krzewami kawowca, a życie mieszkańców od pokoleń kręci się wokół uprawy czarnego złota. Region przyciąga turystów nie tylko wyjątkowym smakiem kawy, ale też spokojnym rytmem życia i niesamowitymi krajobrazami.
Salento – stolica kawowej krainy
Najlepszą bazą wypadową są Pereira czy Salento – kolorowe miasteczko położone w sercu Quindío. Drewniane balkony zdobione kwiatami, brukowane uliczki i kawiarenki, w których zapach świeżo mielonej kawy miesza się z dźwiękiem muzyki – wszystko to sprawia, że od razu czujesz kolumbijski klimat. Stąd możesz wyruszyć na plantację, a także zobaczyć słynną Dolinę Palmową – Valle de Cocora.
Jeepy Willys – ikona regionu
W regionie kawowym nie sposób nie zauważyć jeepów Willys. Te amerykańskie samochody z lat 50. trafiły do Kolumbii po II wojnie światowej i szybko stały się niezastąpione w trudnym górskim terenie. Dziś wożą zarówno worki z kawą, jak i turystów. Przejażdżka na pace, kiedy wiatr rozwiewa włosy, a droga prowadzi przez kręte, górskie szlaki, to atrakcja sama w sobie! Nie brakuje jej również w naszym programie Hola Colombia!
Wizyta na plantacji kawy
Plantacji w okolicach Salento jest mnóstwo. Wybierając się na jedną z nich, poznasz cały proces powstawania kawy – od sadzonki, przez zbiór, aż po filiżankę aromatycznego naparu. Goście biorą udział w zbiorach, dostają tradycyjny kapelusz, ponczo i wiklinowy koszyk, w którym próbują uzbierać jak najwięcej dojrzałych owoców kawowca. To wcale nie takie proste, o czym przekonać się mogą uczestnicy naszego programu objazdowego po Kolumbii.
Na koniec przewodnik opowiada o metodach obróbki, a potem przychodzi najprzyjemniejszy moment – degustacja świeżo parzonej kawy. Smak jest delikatny, zrównoważony i pełen aromatu – nic dziwnego, że Kolumbia od lat należy do światowej czołówki producentów arabiki, zaraz obok Brazylii i dużo mniej znanego w Europie Wietnamu.
Kraina wpisana na listę UNESCO
W Kolumbii rośnie około 2,5 miliona kawowców, a roczna produkcja sięga nawet 700 tysięcy ton. Dzięki równikowemu klimatowi owoce dojrzewają tutaj przez cały rok, co pozwala na zbiory niezależnie od pory. To właśnie wyjątkowe warunki – nasłonecznione stoki, żyzna gleba i wysokość powyżej 1500 m n.p.m. – sprawiają, że kawa kolumbijska jest tak ceniona. Region ten w 2011 roku został wpisany na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.
Podróż do Trójkąta Kawowego to nie tylko lekcja o kawie, ale przede wszystkim spotkanie z kolumbijską gościnnością i codziennością. To chwila, w której czas zwalnia, a filiżanka świeżo parzonej arabiki smakuje najlepiej na świecie. Bo kawa smakuje inaczej tam, gdzie rodzi się jej historia.





