Kuba艅ski rum i tradycyjne drinki

Ostatnia aktualizacja 24 lipca 2023

Kultura picia rumu na Kubie nawet dla Polak贸w potrafi by膰 zaskakuj膮ca. Drinki s膮 mocne i nikt nie 偶a艂uje rumu, kt贸ry do szklanek leje si臋 strumieniami. Nikt si臋 tutaj nie bawi w odmierzanie 50 ml. Dobry drink to 3/4 szklanki rumu i ewentualne dodatki. Jaki kuba艅ski rum warto kupi膰, spr贸bowa膰 i przywie藕膰 do Polski? Zobacz!

Kuba艅ski rum i tradycyjne drinki

  • Kuba s艂ynie ze 艣wietnej jako艣ci rumu. Najpopularniejsz膮 mark膮 jest Havana Club. Rum produkowany jest z trzciny cukrowej.
  • Im ciemniejszy i starszy jest rum, tym wy偶sza jest jego jako艣膰, a smak delikatniejszy. Kuba艅czycy racz膮 si臋 rumem bez 偶adnych dodatk贸w, ewentualnie kostk膮 lodu.
  • Kuba to szeroki wyb贸r pysznych drink贸w. Najsmaczniejsze koktajle do spr贸bowania w trakcie wakacji na Kubie to: Cuba Libre, Pina Colada oraz Mojito.

Do rumu najwa偶niejsze, cho膰 nieobowi膮zkowe, jest towarzystwo

Rum dla Kuba艅czyk贸w jest prawie tym, czym w贸dka dla Polak贸w. Prawie niesie ze sob膮 jednak kilka istotnych r贸偶nic.

Przede wszystkim, nie ma co do niego a偶 takich wymaga艅 przy spo偶yciu. Nie musi by膰 zmro偶ony, niepotrzebny r贸wnie偶 艣ledzik ani og贸rek, 偶eby przegry藕膰 intensywny smak alkoholu. Niepotrzebna te偶 jest 偶adna 鈥瀙rzepitka鈥. Prawdziwy d偶entelmen nie musi r贸wnie偶 czeka膰 do godz. 12 na spo偶ycie. Niepotrzebny jest tak偶e specjalny kieliszek.

Rum na Kubie pije si臋 oboj臋tnie jak, oboj臋tnie w czym i oboj臋tnie kiedy 鈥 najwa偶niejsze jest doborowe towarzystwo. A i to nie jest warunkiem koniecznym. To trunek uznawany za bardziej codzienny od piwa, kt贸re na Kubie pije si臋 na specjalne okazje, np. na 艣wi臋ta!

Czytaj wi臋cej: 艢wi臋ta na Kubie, czyli muzyka, prosiak i rum

Historia kuba艅skiego rumu

Powinni艣my zacz膮膰 od tego, 偶e rum Kuba艅czycy zawdzi臋czaj膮… Krzysztofowi Kolumbowi, kt贸ry w 1492 r., w czasie swojej drugiej podr贸偶y na Kub臋, przywi贸z艂 trzcin臋 cukrow膮, z kt贸rej to rum jest produkowany. Nie jest to zatem ro艣lina typowa dla tych okolic (w przeciwie艅stwie do tytoniu, kt贸ry by艂 uprawiany na Kubie w czasach prekolumbijskich).

Produkcja rumu zacz臋艂a si臋 w XIX wieku, cho膰 wiadomo, 偶e wcze艣niej znano ju偶 trunek produkowany z melasy (czyli produktu ubocznego przy produkcji cukru). Hiszpa艅scy osadnicy, kt贸rzy pracowali na plantacjach trzciny, zauwa偶yli, 偶e melasa dosy膰 szybko fermentuje i nabiera alkoholowego zapachu. Wtedy jeszcze nie stosowano jednak le偶akowania w beczkach.

Ten pomys艂 pojawi艂 si臋 oko艂o 200 lat temu, a do uszlachetnienia u偶yto beczek z recyklingu 鈥 m.in. po whisky i brandy i tak oto zosta艂 mianowany rumem. We wcze艣niejszej wersji by艂 po prostu tanim napojem biednych i niewolnik贸w. P贸藕niej rum sta艂 si臋 ulubionym trunkiem karaibskich pirat贸w i marynarzy.

Z receptury na produkcj臋 rumu skorzysta艂o wiele nowych marek, kt贸re pojawia艂y si臋 na Kubie a偶 do po艂owy XX wieku. Ta sielanka nie trwa艂a jednak wiecznie.

wakacje na kubie

Rum Havana Club

Havana Club jest najsilniejsz膮 mark膮 na Kubie, je艣li chodzi o rum i najwi臋kszym pa艅stwowym producentem. Mark膮 Havana Club powsta艂a w 1934 roku, za艂o偶ona przez rodzinn膮 firm臋 Jos茅 Arechabala S.A. Rodzinna firma-destylarnia istnia艂a od 1878 roku w Cardenas, i produkowa艂a rum pod szyldem Havana Club od lat 30. a偶 do rewolucji w 1960 roku, kiedy to zosta艂a znacjonalizowana.

Sytuacj臋 na Kubie wykorzysta艂a rodzina Bacardi, kt贸ra odkupi艂a od Havana Club receptur臋 i rozpocz臋艂a sprzeda偶 rumu w USA, gdzie oczywi艣cie rum z Kuby nie jest eksportowany. Sp贸r o wykorzystywanie marki Havana Club w Stanach Zjednoczonych Am. P艂n. trwa ju偶 ponad 20 lat.

Logo rumu jest La Giraldilla 鈥 figura z br膮zu, kt贸ra jednocze艣nie jest symbolem Hawany. Mo偶na j膮 zobaczy膰 na wie偶y zamku Castillo de la Real Fuerza. Figura przedstawia 偶on臋 konkwistadora, kt贸ra wypatruje swojego m臋偶a na morzu. W trakcie wakacji na Kubie mo偶na si臋 r贸wnie偶 pokusi膰 o zwiedzanie Muzeum Rumu Havana Club w Hawanie.

Kuba艅ski rum i tradycyjne drinki

Rum z nietoperzem, czyli Bacardi

Po zwyci臋stwie rewolucji, w wyniku embarga na艂o偶onego przez Stany Zjednoczone na produkty kuba艅skie, wielu z producent贸w opu艣ci艂o na zawsze wysp臋 chc膮c tak偶e unikn膮膰 upa艅stwowienia. Tak te偶 si臋 sta艂o m.in. z rodzin膮 Bacardi.

Don Facundo Bacard铆 Mass贸 by艂 z pochodzenia Katalo艅czykiem i zajmowa艂 si臋 produkcj膮 win. Kiedy zatem przyjecha艂 na Kub臋 w drugiej po艂owie XIX w. szybko zainteresowa艂 si臋 produkcj膮 rumu i doskonaleniem zastanego procesu. Nie narzeka艂 na brak pieni臋dzy, wi臋c szybko kupi艂 w Santiago de Cuba pierwsz膮 destylarni臋 i doskonali艂 produkowany rum. Nie trzeba by艂o d艂ugo czeka膰 a偶 rum Bacardi sta艂 si臋 najlepszym i najwi臋kszym eksporterem kuba艅skiego rumu na 艣wiecie.

Dzisiaj ten – chyba najpopularniejszy na 艣wiecie – rum produkowany jest w Portoryko, ale Kuba艅czycy z dum膮 podkre艣laj膮, 偶e rum Bacardi, cho膰 nadal ma nietoperza w logo, ju偶 nigdy nie b臋dzie taki sam jak za czas贸w kuba艅skich. Po rewolucji pozosta艂o na Kubie tylko kilka z legendarnych gorzelni 鈥 przede wszystkim Legendario i Havana Club, kt贸re przyj臋艂y misj臋 obrony s艂awy i jako艣ci kuba艅skiego rumu na 艣wiecie.

Legenda g艂osi, 偶e inspiracj膮 dla nietoperza w logo by艂y nietoperze zamieszkuj膮ce strych destylarni. Dzi艣 w dawnej wytw贸rni Bacardi w Santiago de Cuba produkowany jest Ron Caney, kt贸ry nazywany jest rumem rewolucji oraz Don Facunda, kt贸ry le偶akuje w beczkach.

Budynek Bacardi w Hawanie z nietoperzem na szczycie
Budynek Bacardi w Hawanie z nietoperzem na szczycie

Rum Matusalem

To kolejny doskona艂y rum, z kt贸rym po偶egna艂a si臋 Kuba. Destylarnia zosta艂a za艂o偶ona przez braci Benjamina i Eduardo Camp贸w w 1872 roku w Santiago de Cuba, po tym jak opu艣cili Hiszpani臋 i przyjechali na Kub臋. Bracia eksperymentowali z procesem produkcji bazuj膮c na wiedzy o koniaku oraz sherry. Na bazie tych eksperyment贸w powsta艂 doskona艂y rum Matusalem z pilnie strze偶on膮 receptur膮.

Rum Matusalem aktualnie produkowany jest na Dominikanie.

Rodzaje rumu

Im ciemniejszy kolor ma trunek, tym d艂u偶ej przele偶a艂 w beczkach i tym szlachetniejszy b臋dzie mia艂 smak i… wy偶sz膮 cen臋. Co za tym idzie, Kuba艅czycy na codzie艅 wybieraj膮 rum bia艂y, a ron a帽ejo zarezerwowany jest na specjalne okazje. Najta艅szy bia艂y rum, dosy膰 popularny w艣r贸d Kuba艅czyk贸w, sprzedawany jest w ma艂ych kartonikach (jak soczki dla dzieci) – Silver dry.

Ron blanco

Ron blanco (bia艂y): Charakteryzuje si臋 przezroczystym kolorem (ewentualnie lekko 偶贸艂tym odcieniem). Rum bia艂y pochodzi z aguardiente (czyli pierwszego alkoholu, kt贸ry powstaje z melasy), kt贸ry le偶akuje w beczkach d臋bowych.

Bia艂ych rum贸w na Kubie pod dostatkiem. Rum ten najcz臋艣ciej tury艣ci mieszaj膮 z napojami gazowanymi, tworz膮c co艣 na wz贸r Cuba Libre. Kuba艅czycy raczej nie s膮 zwolennikami koktajli alkoholowych wi臋c popijaj膮 go bez dodatk贸w. Nam b臋dzie smakowa膰 jak w贸dka, bez niczego ;). Ewentualnie whisky – zale偶y od rodzaju i wieku rumu.

Ron a帽ejo

Ron a帽ejo: Najpopularniejszym rodzajem takiego rumu jest Havana Club 3 a帽os (lekko 偶贸艂ty). Musi pochodzi膰 z aguardiente, kt贸re pozostawa艂 w beczkach z drewna d臋bowego lub wi艣niowego, przez okres nie kr贸tszy ni偶 trzy lata. Rum, kt贸ry le偶akuje oko艂o 3 lat jest doskona艂y do wszelakich drink贸w, m.in.Mojito, Cuba Libre, Daiquiri. Zdecydowanie 艂agodniejszy w smaku ni偶 rum bia艂y.

Ron viejo

Ron viejo (dos艂ownie stary): ten, kt贸ry le偶akuje d艂u偶ej ni偶 3 lata. 艁atwo go odr贸偶ni膰 po kolorze i cenie za butelk臋. Im d艂u偶ej le偶a艂 w beczkach, tym wy偶sza cena i szlachetniejszy smak. Kuba艅czycy, podobnie jak w poprzednich przypadkach, pij膮 go bez dodatk贸w, ale mniej zaawansowani smakosze mog膮 go zmiesza膰 z col膮 鈥 podobnie jak whisky.

Ron extra a帽ejo

Ron extra a帽ejo (bardzo stary): luksusowy, le偶akuj膮cy w beczkach od kilkunastu do kilkudziesi臋ciu lat. Tutaj mieszanie z kolorowymi napojami by艂oby ju偶 profanacj膮.

Kuba艅ski rum i tradycyjne drinki

Najpopularniejsze rumy kuba艅skie

Havana Club

Jest to najbardziej znany rum kuba艅ski na 艣wiecie. Najpopularniejsze odmiany Havana Club Rum to a帽ejo 3 lata, Especial, Reserva (cena od kilku do 10$ za butelk臋).

Havana Club 7 a帽os

Jak sama nazwa wskazuje, rum jest przygotowywany na podstawie rumu le偶akuj膮cego powy偶ej 7 lat. Ma silny smak, wyczuwalny jest tyto艅, wanilia i niekt贸re owoce tropikalne. To intensywny rum, ale finisz pozostawia delikatny smak (cena ok.15$).

Havana Club Selecci贸n de Maestros

Jest to jeden z najbardziej z艂o偶onych rum贸w w zakresie zaproponowanym przez Havana Club. Ma aromat mieszaj膮cy owoce tropikalne, ga艂k臋 muszkato艂ow膮 oraz imbir, natomiast na podniebieniu pozostawia smak karmelu, czekolady, kawy i cedru (cena ok. 40 $). Receptura strze偶ona przez maestros rumu.

Havana Club Maximo

Ju偶 sama butelka robi ogromne wra偶enie. Wykonana ze szk艂a weneckiego z Murano, ozdobiona z艂otymi nitkami. Cena? Jedyne 1500 dolar贸w. Smaku nie znamy, ale mo偶emy si臋 domy艣la膰, 偶e jest fenomenalny .

Santiago de Cuba

Marka mniej znana, ale za to uwielbiana przez Kuba艅czyk贸w. Rzadko eksportowana do Europy a co za tym idzie wi臋ksze prawdopodobie艅stwo na zrobienie lepszego wra偶enia wsr贸d znajomych po przyje藕dzie do Polski. Podobnie jak w przypadku Havana Club, mamy do wyboru rum bia艂y, rum a帽ejo, itd. Ceny bardzo podobne. Szczeg贸lnie polecany Santiago de Cuba 15 a帽os (p贸艂ka cenowa Seleccion de Maestros).

Santiago de Cuba 25 a帽os

Jest to rum znany jako wykwintny. Jego zapach rozpoznaje aromat owoc贸w i gatunk贸w typowych dla Kuby. Charakteryzuje si臋 d艂ugim i intensywnym finiszem.

Ron Mulata

To delikatny rum, bardziej suchy i subtelniejszy. Zawiera esencje karmelu i br膮zowego cukru. Na podniebieniu pozostawiaj膮 smaki owoc贸w tropikalnych, cynamonu i ga艂ki muszkato艂owej. Dost臋pny w standardowych wersjach od Blanco do A帽ejo. Cena ju偶 od kilku dolar贸w za butelk臋.

Ron Cubay

Ten rum ma charakterystyczny smak miodu, dzi臋ki dodatkom br膮zowego cukru i wanilii. Dost臋pny w wielu ods艂onach.

Ron Varadero

Rum z pewnym podobie艅stwem do brandy. Dost臋pny w r贸偶nych wersjach.

Ron Elixir Legendario

Jeden z nietypowych rum贸w produkowanych przez Legendario. Nagradzany na r贸偶nych mi臋dzynarodowych konkursach. W smaku s艂odszy przypominaj膮cy mocny rumowy likier. W wersji s艂odkiej (ciemne butelki) le偶akuje w beczkach z rodzynkami.

Oczywi艣cie opisane powy偶ej rumy to tylko kropla w morzu w ofercie rum贸w kuba艅skich, a ceny, kt贸re spotkamy na Kubie b臋d膮 du偶o atrakcyjniejsze od tych dost臋pnych w Polsce. Rum kupimy dos艂ownie wsz臋dzie, a w wi臋kszo艣ci sklep贸w ceny b臋d膮 takie same 鈥 podobnie jak w przypadku cygar. S膮 one z g贸ry narzucone przez kuba艅skich rz膮d.

Kuba艅ski rum i tradycyjne drinki

Rumy kuba艅skie lub wywodz膮ce si臋 z Kuby

Na Kubie jest ponad 100 wytw贸rni rumi. 40% krajowego rynku poch艂ania Havana Club, ale wyb贸r jest naprawd臋 szeroki.

  • Havana Club
  • Santiago de Cuba
  • Cubay
  • Cubanacan
  • Guayabita del Pinar
  • Legendario
  • Matusalem
  • Santero
  • Mulata
  • Edmundo Dantes
  • Caney
  • Varadero
  • Pacto Navio

Drinki do spr贸bowania na Kubie

Znamy ju偶 kuba艅skie rumy, wi臋c czas przej艣膰 do drink贸w. Na Kubie panuje 偶elazna zasada, 偶e po otwarciu butelki nale偶y spektakularnie wyla膰 kilka kropel – na szcz臋艣cie i 鈥瀌la 艣wi臋tych鈥. Pami臋tajcie, 偶e Kuba艅czycy uwielbiaj膮 tego typu zabobony i przes膮dy. A jakich drink贸w koniecznie trzeba spr贸bowa膰 w trakcie wycieczki objazdowej na Kubie?

Kuba艅ski rum i tradycyjne drinki

Cuba Libre

Klasyk. Powsta艂 ok. 1900 r. w Hawanie. 艁膮czy w sobie rum i col臋, opcjonalnie limonk臋. Znany r贸wnie偶 jako 鈥瀝um z col膮鈥.

Cubata

To drink identyczny jak Cuba Libre, ale podawany z ciemny rumem.

Mojito聽

S艂odko-kwa艣ny i orze藕wiaj膮cy. Na Kubie, gdzie powsta艂, smakuje najlepiej. Na mojito sk艂adaj膮 si臋: 40 ml bia艂ego rumu, 20 ml syropu cukrowego lub cukier bia艂y, 2 膰wiartki limonki, 6 li艣ci mi臋ty, 40 ml wody gazowanej, kruszony l贸d. Na Kubie dzisiaj najcz臋艣ciej 艂膮czy si臋 rum, sok z cytryny, bia艂y cukier, gar艣膰 mi臋ty i kostki lodu. Do tego odrobina wody.

Daiquiri

Na Kubie g艂贸wnie rozs艂awiony dzi臋ki Ernestowi Hemingway’owi, kt贸ry popija艂 Daiquiri na 艂odzi i w barze Floridita. I pewnie jeszcze w wielu innych miejscach. Przygotowywany na bazie bia艂ego rumu, syropu cukrowego (lub cukru), soku z cytryny/limonki i lodu.

Pi帽a colada聽

S艂odki drink karaibski, idealny w upalny dzie艅 na pla偶y! Pi帽a colada to mieszanka jasnego rumu, mleka kokosowego (lub 艣mietanki kokosowej) i soku ananasowego. Ca艂o艣膰 jest zmiksowana z lodem i posypana cynamonem. W najlepszej wersji wyczuwalne b臋d膮 wi贸rki kokosowe. Dobra Pi帽a colada powinna by膰 g臋sta, esencjonalna i frappe!

Guarapo

To tak zwana kuba艅ska viagra! Pyszny drink na bazie soku z trzciny cukrowej (najlepiej wyciskanej na miejscu!), soku ananasowego i oczywi艣cie rumu!

Canchanchara聽

Drink, kt贸ry rozgrzewa艂 dawniej 偶o艂nierzy i niewolnik贸w, a nawet s艂u偶y艂 do obmywania ran. Pochodzi z po艂udnia Kuby – z okolic Trinidadu – i koniecznie trzeba go tam spr贸bowa膰, w tradycyjnej ceramicznej szklaneczce. Canchanchara powinna by膰 mocna za spraw膮 aguardiente. Mo偶e by膰 przygotowana na bazie rumu, ale w oryginalnej wersji baz膮 jest aguardiente (pierwszy alkohol, kt贸ry powstaje z melasy, mocniejszy ni偶 rum!), do tego mi贸d, sok z cytryny lub limonki, woda i l贸d.

Coco Loco

Nie ma nic 艂atwiejszego ni偶 wla膰 do 艣wie偶o otwartego kokosa, z pyszn膮 wod膮 kokosow膮, dobry rum. Wypi膰 ze smakiem. To w艂a艣nie Coco Loco, czyli dos艂ownie 鈥瀞zalony kokos鈥.

Saoco

Nie tak popularny jak Coco Loco, ale r贸wnie偶 bywa podawany w kokosie. Saoco to woda kokosowa, rum, sok cytrynowy i woda gazowana. Podawany z lodem i czasami z cytryn膮.

wakacje na kubie

Barbara Stawarz-Garc铆a

Dodaj komentarz